Hjerteligt velkommen til Signe Timms ph.d.-forsvar fredag den 29. januar 2021.

Har landbrugseksponering i tidlig barndom betydning for udvikling af astma?

Tid og sted: Fredag den 29. januar 2021 klokken 10:00-12:00.

Forsvaret holdes online via Zoom. Kontakt Vibeke H. Gutzke på vhgu@ph.au.dk for registrering.


Fredag d. 29. januar kl. 10.00 forsvarer Signe Timm sin ph.d.-afhandling med titlen "Asthma and farm exposure in early life and across generations".

Forekomsten af astma er steget markant over hele verden, og de bagvedliggende årsager for denne stigning er stadig ukendte. Flere studier har vist en lavere forekomst af astma blandt personer, der er født og opvokset på landet sammenlignet med byen, og denne effekt tilskrives den øgede mikrobielle stimulering af immunsystemet ved et liv på landet. Trods en stor forskningsindsats på feltet vides det fortsat ikke hvorvidt den beskyttende effekt af en opvækst på landet kun er gældende for personer på gårdene, hvorvidt den beskyttende effekt kan videreføres til næste generation, eller hvorvidt den beskyttende effekt i højere grad er et udtryk for selektive flyttemønstre og ikke en biologisk effekt af landbrugseksponering. Formålet med dette PhD-projekt er således at bidrage til en bedre forståelse af landbrugseksponerings betydning for udvikling af astma.

PhD projektet bygger på data fra de to store europæiske kohorter ECRHS (European Community Respiratory Health Survey) og RHINESSA (Respiratory Health In Northern Europe, Spain and Australia). Studiets resultater viste en by-land gradient i astma forekomst med faldende prævalens på tværs af seks niveauer af urbaniseringsgrad fra storby til gård med dyr. PhD projektets resultater understøttede ikke, at landbrugseksponering i tidligere generationer har betydning for udvikling af astma. Derudover viste PhD-projektet, at selektive flyttemønstre ikke er en afgørende forklarende faktor bag den lavere forekomst af astma blandt personer født og opvokset på landet.

Der kan læses mere på https://ph.au.dk/#news-19481


Bedømmelsesudvalget
 
Dorte Rytter, lektor (formand for bedømmelsesudvalget)
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet
 
Jeroen Douwes, Professor, Director
Centre for Public Health Research, Massey University, Wellington, New Zealand
 
Tina Kold Jensen, professor
Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet, Odense, Denmark
 
Vivi Schlünssen, Professor (hovedvejleder)
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet 
Danish Ramazzini Center
This page load time was 0.025 seconds
Website by TinX/dk a|s - www.tinx.dk