Styren Eksponering og Risiko for Maligne Blodsygdomme: SERMAB projektet

Arbejdsmedicin, Aarhus Universitetshospital, har netop modtaget en bevilling på 2,5 millioner fra Karen Elise Jensens Fond til at gennemføre en stor international undersøgelse sammen med europæiske og amerikanske forskningsinstitutioner til at undersøge om plastkemikaliet styren kan forårsage leukæmi og andre maligne blodsygdomme. 

Styren Eksponering og Risiko for Maligne Blodsygdomme: SERMAB projektet 

Formål: For nyligt fandt man i en dansk undersøgelse forøget risiko for akut myeloid leukæmi blandt beskæftigede udsat for styren i glasfiberplastindustrien. Det overordnede formål med dette projekt er at be- eller afkræfte det danske fund i en stor international undersøgelse. 

Husgeråd, gulvbelægninger, maling, bildæk, mange andre almindelige forbrugsvarer og glasfiberprodukter fremstilles af styrenplast. Hele befolkningen udsættes for styren ved lave niveauer, men niveauerne er høje i plastindustrien, specielt i glasfiberplastindustrien. 

Styren binder sig til DNA og giver DNA-skader, mutationer og kromosomforandringer og forårsager kræft i forsøgsdyr. I 2018 konkluderede WHO, at styren sandsynligvis er kræftfremkaldende for mennesker baseret på den danske undersøgelse af ansatte i glasfiberplastindustrien. I denne industri er der ingen andre kendte kræftfremkaldende stoffer. Dette gør industrien særligt velegnet til at studere risikoen for akut myeloid leukæmi og andre ondartede blodsygdomme ved udsættelse for styren. 

Indhold: Vi har samlet oplysninger om 100.000 personer, som siden 1947 har arbejdet i 762 glasfiberplast virksomheder i Finland, Italien, Storbritannien, USA og Danmark. Oplysninger om ondartede blodsygdomme vil vi hente i nationale kræft- og dødsårsagsregistre frem til 2018. Baseret på bl.a. 40.000 luftmålinger af styren vurderer vi, hvor meget styren de 100.000 personer har været udsat for. I statistiske analyser ser vi, om de styrenudsatte personer har forøget risiko for akut myeloid leukæmi og andre ondartede blodsygdomme. Denne undersøgelse kan afgøre, om styren er kræftfremkaldende og kan få stor indflydelse på regulering af arbejde med styren og produktion af styrenholdige produkter i Danmark og internationalt. Resultaterne vil også bidrage til vores forståelse af de biologiske årsagsmekanismer bagved ondartede blodsygdomme.

 

 

This page load time was 0.025 seconds
Website by TinX/dk a|s - www.tinx.dk