Medarbejderstrategier mod vold virker ikke

Det kræver tydelig ledelse, hvis en arbejdsplads skal nedbringe volds- og trusselsniveauet viser ny forskning

Hvis en medarbejder bliver slået af en ældre dement borger, kan hun vælge forskellige strategier for at forebygge, at det sker igen: Hun kan forsøge selv at løse problemet, eller hun kan bede sine kollegaer om hjælp og råd.

Ingen af strategierne forebygger imidlertid en ny voldsepisode, hvis arbejdspladsens ledelse ikke samtidig tydeligt prioriterer forebyggelse.

Konflikthåndteringskurser virker heller ikke
Undersøgelsen er udført af en forskergruppe fra universitetsklinikken Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest og Københavns Universitet.

Forskerne har undersøgt, hvilken betydning medarbejderes mestringsstrategier, personlighedstræk, konflikthåndteringskurser og lederens forebyggende indsats har for risikoen for at blive udsat for vold og trusler på arbejdet.

Resultaterne viser, at medarbejdernes egne strategier for at forebygge vold kun virker, hvis nærmeste leder også gør en aktiv indsats for at forebygge vold og trusler.

Det gælder også, selvom medarbejderne kommer på konflikthåndteringskurser. Disse kurser har kun effekt, hvis nærmeste leder samtidig investerer tid og opmærksomhed på forebyggelse af vold og trusler.

Resultaterne falder i tråd med tidligere forskning, der viser, at når både ledelse og medarbejdere prioriterer voldsforebyggelse, falder volds- og trusselsniveauet på arbejdspladsen.

Yderligere oplysninger
• Kvantitativt studie udført i samarbejde mellem universitetsklinikken Arbejdsmedicin, Hospitalsenheden Vest og Københavns Universitet
• Projektet er støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden
• I undersøgelsen deltog 3.585 medarbejdere fra ældrepleje, psykiatri, Kriminalforsorgen og på specialskoler. De besvarede i 2010 og 2011 to spørgeskemaer om vold og trusler på arbejdet og deres konflikthåndteringsstrategier. 61% af medarbejderne havde været udsat for trusler det seneste år og 32% havde været udsat for vold.
• Læs mere i den videnskabelige artikel: Employees exposed to work-related threats and violence in human service sectors: Are any employees particularly exposed to violence and threats and what role do supervisors play?. Artiklen er udgivet i tidsskriftet Work (2019), vol.63 no.1, pp 99-11.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31127748

Kontakt
Lars Peter Sønderbo Andersen, e-mail: laande@rm.dk | tlf. 7843 3500
 

This page load time was 0.041 seconds
Website by TinX/dk a|s - www.tinx.dk